De dennenappelOmdat we bij onze leden van de houtsnijdersgilde veel mensen hebben die zowel het houtdraaien als het houtsnijden onder de knie hebben, stellen we hier een werkstuk voor dat een combinatie is van de twee.
De dennenappel is een mooi ornament dat niet misstaat in ons hedendaags interieur. Buiten is hij dan ook een unieke creatie om onze terraspalen een persoonlijke toets te geven.
Bovenaan zien we een dennenappel met lijstwerk op een korf van acanthusbladeren afgewerkt met een parellijst een creatie van Joris Vroye. (foto: Luc Van Damme.)MACHINALE BEWERKING :

 • Op maat maken van het blok hout. (vb.240x160x160)
 • Draaien van het lijstwerk en de kegel. (eventueel een deuvel aandraaien voor de montage of het eindstuk vierkant laten om beter vast te klemmen bij het snijden.)AFTEKENEN :

 1. Trek vier verticale middenlijnen op de kegel (d.m.v. een plooibaar pvc-meetlatje of stukje karton.) 2. Verdeel de ruimte tussen die lijnen nogmaals door twee en trek nogmaals vier verticale lijnen. (d.m.v. een plooibaar pvc-meetlatje of stukje karton.)

 3. Neem vanaf de basis van de kegel de afstand tussen de twee verticalen. (met de passer.)

 4. Zet die afstand uit naar boven en pas de afmeting aan naar de afstand van de verticalen. 5. Verbind of haal dat punt over horizontaal met de passer.  Je herhaalt vervolgens de werkwijze tot je boven de horizontale lijnen afgemeten hebt.

 6. Nadat je alle lijnen horizontaal ( met de passer)overhaalt hebt, kun je beginnen met de spoedlijn te tekenen.
  Daarvoor begin je willekeurig op een verticale onderaan en verloop je diagonaal naar links en rechts telkens een sprong makend. ( let op de s- lijn die je bekomt over het breedste punt van de kegel)

 7. De dennenappel bovenaan werk je af met een rozet. Het uitwerken met diamanten wordt te moeilijk daar de ruimte te klein wordt.

SNIJDEN :

Je begint vanaf punt C diagonaal naar boven en onder met een burijn in alle spoedlijnen een V- groef te steken.( constant dezelfde diepte houden)In de gevormde vierkanten steek je nu een diamant.( ieder vierkant wordt een piramide of diamant)
Opgelet de bovenste vierkanten aan de top worden een rozet, daar de ruimte te klein wordt.( zie tekening)Tekst: Joris Vroye Foto's: Luc Van Damme