EEN ROOS IN MARUPAHOUT, EEN JUWEEL OM TE KOESTEREN.

1.De tekening overbrengen op het hout.

De contouren van de roos worden door getekend op calquepapier. Op de achterzijde van het calquepapier worden de lijnen nog eens overtrokken met een zacht potlood. Het calquepapier wordt nu op de juiste plaats op het hout geplaatst en eventueel vastgemaakt. Nu overtrekken we nogmaals de lijnen. Als we nu het calquepapier van het hout nemen, zien we de tekening van de roos zachtjes op het hout staan. De tekening wordt nu met een potlood verduidelijkt op het hout.


2.Hout wegruimen.

De omtrek van het ornament wordt nu zachtjes omlopen, in het afvalhout, op 2 à 3 mm naast het ornament, met de burijn of een diepe guts. Zo neemt men wat hout weg, zodat bij het recht inkappen, de houtvezels kunnen wegspringen, aan de kant van het afvalhout. Men steekt tot aan het papier dat tussen de drager en het marupahout verlijmd zit.


3.Het recht inkappen van de contouren.

Bij het snijden van een natuurlijke roos gebruiken we veel verschillende beitelnummers, om de vorm zo natuurgetrouw mogelijk te houden. Dit heeft men minder bij gestileerde bloemen. De beitelnummers worden meestal tussen de vlakke gutsen gekozen. Vb. de nummers 3 tot en met 7. Hierbij proberen wij de beitel die we op dat moment vast hebben op verschillende plaatsen te gebruiken. Hier goed de vezelrichting van het werkstuk in het oog houden, zodat het ornament niet scheurt. Bij de gevaarlijke plaatsen voor het scheuren, eerst de vezels in dwarsrichting doorsnijden.


4.Het opsnijden van de roos.

We werken van de buitenkant van de bloem naar het hart toe, waarbij we telkens één kelkblad opschuiven. Goed de vezelrichting van hout in het oog houden, zodat het ornament niet scheurt. We werken met verschillende beitelnummers, waarbij we soms dezelfde beitel om en om gebruiken om de natuurlijke welving te verkrijgen. Belangrijk bij het opsnijden van de roos is de zijde die gezien is van het kelkblad. De bladeren waarvan de binnenzijde gezien is worden hol gesneden, deze waarvan de buitenzijde gezien is worden iets bol gesneden. Allerlaatst wordt het kleine kelkje uitgehold met een eventueel rond geslepen beiteltje. Hier terug de geziene binnenzijde van de kelk hol uitwerken.


5.Een afgewerkte roos.

Nu rest u nog enkel de roos af de drager te halen, door met een platte beitel voorzichtig tussen het papier te wringen. De achterkant te fatsoeneren en er een speldje op te kleven. Zo bekomt u een uniek, mooi, creatief en zelfgemaakt juweel.
Luc Van Damme.

Auteur: Antoine Claeys.

Foto’s: Luc Van Damme